Spørgsmål og svar vedr. krydstogt

 

Her kan du se de oftest stillede spørgsmål med svar. Du skal bare klikke på pågældende spørgsmål, eller bruge piletasterne for at læse hele dokumentet.

 

Hvad er inkluderet i prisen for krydstogtet og hvad skal jeg betale ekstra for?

Priserne inkluderer krydstogt i den ønskede kategori, havneafgifter, alle måltider samt underholdning ombord (enkelte har også drikkepenge inkluderet). Du skal derfor selv kun betale for drikkevarer, udflugter på land og andet  personligt forbrug, som f.eks. skønhedspleje, telefonsamtaler, vask og rens af tøj. Drikkepenge til service udgør typisk ca. 10 USD/10 EUR pr. dag pr. person, og påføres oftest din konto om bord helt automatisk. I tillæg kommer eventuelle flybilletter, transfers, hotelovernatning før eller efter krydstogtet samt  afbestillingsforsikring og rejseforsikring. 

Hvordan betaler jeg for det jeg køber om bord?

På krydstogtets første eller anden dag opretter du et "kreditkort" om bord, hvilket betyder, at du blot skal kvittere for din indkøb. Vi anbefaler, at du opretter kontoen ved brug af dit private kreditkort, alternativt kan du også benytte rejsechecks eller kontanter. Vær dog opmærksom på at rederiet har ret til at opkræve et depositum, hvis du betaler med rejsechecks eller kontanter. Alle gængse kreditkort såsom American Express, Visa og Mastercard/Eurocard accepteres om bord.

På krydstogtets sidste dag får du udleveret en oversigt over dine udgifter. Hvis du ikke har nogen indsigelser til bevægelserne på din konto, bliver beløbet automatisk hævet på dit private kreditkort.

Hvad med valuta?

Om bord på skibet er alle priser i amerikanske dollars eller Euro, afhængig af rederi og sejl område. Oftest er det praktisk at veksle til lidt mindre sedler i udenlandsk valuta, eller at medbringe rejsechecks eller kreditkort. Vi vil dog anbefale kreditkort. Det er også muligt at hæve kontanter på kreditkort i hæveautomater og banker, dog mod gebyr.   

Hvornår kan man gå fra borde når krydstogtet er slut?

På grund af klargøring af skibet samt pas- og toldkontrol, begynder landgang ca. 2 timer efter at skibet har lagt til kaj, og er forskelligt fra rederi til rederi. 

Hvordan giver man drikkepenge og til hvem?

Drikkepenge til service udgør typisk ca. 10 USD/10 EUR pr. dag pr. person, og påføres oftest din konto om bord helt automatisk. Ud over det anbefales det at give drikkepenge til dragerne på havnekajen, samt hvis du benytter dig af roomservice eller hvis du har fået hjælp af conciergen ombord. Der påregnes automatisk 15 % i drikkepenge ved køb i skønhedssalonen eller barerne.   

Hvis du har købt et krydstogt med Royal Caribbean eller Celebrity Cruises er drikkepenge til steward og restaurantpersonale inklusiv i prisen.

Hvad skal jeg pakke?

Almindeligt pænt tøj er selvfølgelig nødvendigt og for dem der gerne vil deltage i skibenes galla aftener er smoking og lange kjoler også et alternativ mindst en aften i løbet af krydstogtet. Ellers er det op til dig. Vi opfordrer dog vores passagerer til ikke at benytte restauranterne i badetøj, shorts og t-shirts. Vi vil også anbefale at medbringe en tynd sweater eller jakke, da det ofte er køligere indendørs på grund af skibets aircondition. Et par gode travesko er også altid gode  at have med til udflugterne på land. Husk også at medbringe træningstøj og løbesko hvis du ønsker at benytte dig af de mange tilbud om bord. Vaskeriet er naturligvis behjælpelig med vask og rens. Glem heller ikke at tage godt med solcreme med høj faktor med.

Hvor meget bagage må jeg tage med?

Alle passagerer må medbringe op til 90 kg. bagage på skibene. Bemærk dog at div. flyselskaber ofte har langt strengere bagageregler. På de transatlantiske strækninger er det almindeligvis muligt at medbringe 2 stk. alm. bagage og 1 stk. håndbagage, med en totalvægt op til 64 kg. Indenfor Europa kan man maksimalt medbringe 20 kg. plus håndbagage max. 5 kg. Husk endelig at markere al bagage tydeligt med navn og adresse. Rederiets kuffertmærker, som du modtager sammen med dine krydstogt dokumenter, skal ikke sættes på før check-in til krydstogtet. Medicin, værdisager og skrøbelige genstande bør opbevares i håndbagagen.

Kan jeg få hjælp med bagagen?

Ved ombordstigning bliver bagagen automatisk fragtet fra kajen til din kahyt. Vær dog opmærksom på at det kan tage nogle timer før al bagagen er fordelt. Vi anbefaler at give dragerne på kajen drikkepenge, normalt 1-1,5 USD pr. stk. bagage. I mange lufthavne og på de fleste hoteller i USA er der mulighed for bagagehjælp for dem der ønsker det. Bagagehjælp er normalt ikke inkluderet i prisen.

Kan jeg få speciel kost om bord?

Hver dag tilbydes nye vegetar- og fedtfattige retter. De fleste skibe har desværre ikke mulighed for at opfylde specielle ønsker ud over dette.

Kan jeg få morgenmad på sengen?

Room service er tilgængelig 24 timer i døgnet på de fleste rederier. På menuen finder du morgenmad samt enkle   frokost- og middagsretter. Det koster ingenting at bestille fra room service, men det er almindeligt at give drikkepenge.

Kan jeg bruge min egen føntørrer?

Mange nye skibe har føntørrer i kahytterne, men spørg omkring det aktuelle rederi.

Arrangeres der underholdning for børn om bord?

De fleste rederier har børneklubber om bord med eget program og eget personale ansat til at gøre børnenes krydstogt uforglemmeligt. Derudover er der på de fleste større skibe børnepool, legeområde, spillehal og nogen har til og med sin egen børnerestaurant. Sproget i børneklubberne er engelsk. Ikke alle rederier er velegnet for børnefamilier.

Er der børnepasningordning om bord?

Der er som regel mulighed for både fællespasning og pasning i egen kahyt om aftenen. Børnepasninger er mod betaling.

Hvad med udflugter når skibet ligger ved kaj?

Skibene tilbyder et stort udvalg af udflugter i alle anløbshavne. Information, tilmelding og betaling kan ske hos Shore Excursion skranken ombord. Vi gør opmærksom på at alle udflugter arrangeres  af lokale turoperatører og for det meste foregår på engelsk. Det er flere steder også muligt vælge snorkle- og dykkerudflugter samt golfture. Disse udflugter inkluderer greenfee og transfer t/r til golfbanen. Skulle du ønske at udforske anløbshavnen på egen hånd, er det selvfølgelig også muligt. De fleste rederier tilbyder forudbestilling af udflugter via internettet.

Hvilket sprog tales om bord?

Hovedsproget på de fleste rederier er engelsk. Europæiske rederier som Costa Cruises og Pullmantur Cruises har dog italiensk eller engelsk som hovedsprog. På disse rederier tales også engelsk.

Hvor kan jeg opbevare mine værdigenstande?

Mange skibe har installeret pengeskab i kahytterne. Skibe uden pengeskab i kahytten tilbyder som regel opbevaring i pengeskab i informationen. Vær dog opmærksom på at rederiet ikke er ansvarlig for glemte værdigenstande i kahytter eller andre steder om bord.

Kan vi fejre specielle begivenheder om bord?

Mange rejser på krydstogt netop for at fejre fødselsdage eller andre mærkedag. Kontakt venligst dit rejsebureau eller os senest 2 uger før afrejse, for bestilling af vin, kanapeer, blomster eller lign. De ønskede ting leveres til kahytten og div. priser oplyses ved bestilling. 

Er der nogen aldersgrænse om bord?

Personer under 21 år er kun tilladt ifølge med forældre eller voksne over 25 år. Aldersgrænsen for køb af alkohol og spil i kasinoet er 21 år, men vær opmærksom at rederierne har forskellige aldersgrænser. Venligst kontakt dit rejsebureau.

Må man ryge om bord?

Alle skibe har afmærkede områder hvor der må ryges. Det er ikke tilladt at ryge i restauranterne om bord på skibene. Vi skal også gøre opmærksom på, at det ikke er tilladt at ryge pibe eller cigarer inden døre, bortset fra i de afmærkede cigar-barer. Venligst vær opmærksom på at Carnival Cruise Lines m/s Paradise er ikke-ryger skib med totalt rygeforbud om bord.    

Ligger skibet til kaj i alle havne?

Skibet ligger til kaj i det fleste havne, men i visse tilfælde bruges tendere ( små både ) til at transportere passagererne til land. 

Må jeg tage alkohol med om bord?

Det er ikke tilladt for passagerer at medtage alkohol om bord. Hvis du ønsker at købe alkohol til hjemrejsen i en af anløbshavnene, skal dette afleveres til mandskabet, når du kommer tilbage til skibet. Varerne vil blive returneret ved krydstogtets afslutning.    

Kan jeg invitere gæster om bord?

Rederierne tillader af sikkerhedshensyn og af hensyn til andre passagerer om bord ikke besøg på skibet.

Er det muligt at blive gift om bord?

Kaptajnen har ikke længere mulighed for at vie par som ønsker at blive gift om bord. I Miami er det muligt at blive viet i den norske sømandskirke, og på St. Thomas hos den danske konsul. Kontakt dit rejsebureau for oplysninger om bryllupper på netop dit krydstogt, mange rederier tilbyder specielle pakker til brudepar.

Kan jeg ringe hjem fra skibet?

Du kan ringe hjem direkte fra din kahyt eller sende fax via satellit, hvilket gør taksterne noget højere end normalt. Du kan også modtage fax og telefonsamtaler om bord. Ud over dette har de fleste skibe Internet hvor du kan sende og modtage e-mail. Din mobiltelefon kan bruges i Europa, og i USA hvis du har en triband telefon. Det er umuligt at komme igennem på mobiltelefon når skibet er på havet, men det går fint fra de fleste havnebyer. 

Er der læge om bord?

Alle skibe har egen læge og sygeplejerske om bord. Konsultationen betales kontant eller med rejsechecks. Alle honorarer er på amerikansk niveau. Almindeligvis vil en rejseforsikring dække disse udgifter, så det er vigtigt at huske at få en kvittering. Husk ligeledes at medtage engelsksproget information fra privat læge, hvis du lider af sygdomme, der kan kræve speciel hjælp under krydstogtet.   

Hvordan forholder rederierne sig til div. sygdomme?

Der er et begrænset antal handicapvenlige kahytter om bord, der bl.a. har badeværelser egnet til kørestolsbrugere. Passagerer der er afhængige af kørestol bedes oplyse dette ved reservation, og selv medbringe egen kørestol, da det som regel ikke er muligt at låne om bord. Hvis du er gravid, bedes dette oplyst inden afrejse og husk at medbringe en sundhedsattest fra egen læge. Skibene accepterer desværre ikke passagerer der er mere end 6 måneder henne. På reservationstidspunktet har alle passagerer pligt til at informere om specielle sygdomme eller handicap, der kan kræve ekstra assistance eller medicinsk opsyn under krydstogtet. Passagerer med alvorlig sygdom kan afvises, hvis det anses for sandsynligt at de kommer til at kræve medicinsk behandling eller anden ekstra hjælp som skibet ikke kan bistå med. Hvis en passager efter rederiets vurdering ikke kan tage vare på sig selv i en evt. nødsituation  (f.eks. personer med fysisk og/eller psykisk handicap eller andre alvorlig medicinske problemer) eller ikke har tilstrækkeligt med hjælpere med på rejsen, forbeholder rederiet sig retten til at afvise pågældende.